Valvojan lausunto

Siitä on aikaa, kun pääkaupunkiseudulla on viimeksi järjestetty hiihtosuunnistuksen kansalliset kilpailut. Nyt on löytynyt hullunrohkea järjestäjäporukka, joka Keimolan kilpa- ja kuntolatujen lomaan on loihtinut kolme kilpailua sisältävän kilpailupaketin.

Alkuperäisestä kilpailuajankohdasta on jouduttu luopumaan lumien sulettua laduilta mutta nyt kilpailujen ollessa ovella, talvi hellii hiihtokansaa. Lumettomia alueita ei maastossa ole ja viime päivien lumisateet ovat muokanneet uria niin, etteivät kivet raavi suksen pohjia.

Sprinttimatkoilla kilpaillaan metsämaastossa, jossa pääosin katkoviivaurilla tapahtuva suunnistus hiihdetään havupuuvaltaisessa metsässä. Urat ovat teknisesti haastavia eikä kaikkia vaativia laskuja ole pystytty välttämään. Vaaratilanteita syntyy useamman kilpailijan laskiessa samanaikaisesti vauhdikkailla ja kapeilla urilla. Pahimmissa paikoissa ainakin valvojan oli otettava sukset jalasta turvallisen etenemisen jatkamiseksi.

Keskimatkan radat kulkevat pääosin golf-radan maastoissa, missä eteneminen on helpompaa kuin sprintissä.  Maasto on osittain avointa ja rastit sijaitsevat pääosin metsäsaarekkeiden kupeessa. Korkeuseroja löytyy keskimatkankin radoilla ja varovaisuus ylä- ja alamäissä on paikallaan.

Katkoviivaurien lisäksi on tarjolla myös leveämpiä luistelu-uria.

Pitkänmatkan kilpailussa sunnuntaina on käytössä koko maastoalue. Radat kulkevat osittain metsämaastossa ja osittain golf-radalla. Pitempiä rastivälejä on suunnistettavana kuten matkan luonteeseen kuuluu.

Toivotaan, ettei lauantaiksi ennustettu lumisade pehmitä uria ja että järjestäjät onnistuvat avaamaan kaikki hiihtourat.

Vauhtia ja vaarallisia tilanteita on luvassa Keimolan maastoissa.

Kilpailun valvoja

Arto Niemi, Rajamäen Rykmentti